Saturday, August 17, 2013

Nasi Bukhari with salsa sauce

Hola!  This time I would love to share the recipe of Nasi Bukhari that I got from my best friend, Maya.

Bahan A:
2 tbs jintan manis
2 tbs jintan putih
4 tbs ketumbar

Bahan B:
4 cm halia (ginger)
20 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih

Bahan C:
1 biji bawang besar
8 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
6 cm kayu manis (cinnamon)
3 biji tomato

Daun pudina (mint leaves)
5 biji ubi kentang
Garam secukup rasa
Badam
1 tin kecil minyak sapi
3 tin susu air
4 tin susu beras (I recommend basmathi Faizah Taj Mahal)
1 tin susu cair
1 ekor ayam (u may replace with lamb, or mix with prawns)

Methods:-
Sangai (goreng tanpa minyak) bahan A dan blend.
Blend Bahan B pula.
Ayam digaul dengan kunyit dan garam, kemudian digoreng dahulu.
Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan Bahan A+B.
Masukkan pula Bahan C (tomato dan bawang besar dimayang kasar)
Setelah garing, masukkan ayam dan dikacau rata.
Masukkan air + susu + daun pudina + garam dan biarkan mendidih.
Kemudian baru masukkan beras dan tutup periuk, biarkan nasi dimasak sehingga kering.

Salsa Sauce
Bawang besar dan tomato dipotong dadu.
Sedikit daun pudina + daun sup + daun bawang diricih.
Kisar cili merah + cili api
Sedikit garam dan gula




No comments:

Post a Comment